Ik stuntel dus ik ben

Ik stuntel dus ik ben

Lezing met nagesprek door Farida Nabibaks

In het kader het thema van de maand van de filosofie organiseren we dit jaar 2 lezingen. Een in Arnhem met Farida Nabibaks en een in Wageningen met Maarten van Buuren op donderdag 25 april.

Programma:
De dolende geest van een stuntelende dichter
Lezing Ik stuntel dus ik ben
Muzikaal intermezzo door zangeres Renske van den Berg

Waarom zijn we zo in de ban van idealen van perfectie en succes, vaak in weerwil van de realiteit? Klassiek wordt dit falen begrepen als een tekort, als zwakheid of als het negatief van succes en roem. De moderne mens loopt over van verbeeldingskracht om de omgeving te vormen en zichzelf te verbeteren, maar komt elke keer tekort. Is het niet tijd om onze stuntelende natuur te omarmen en ‘Ik stuntel, dus ik ben’ als uitgangspunt te nemen voor een nieuw mensbeeld?

Over dit nieuwe mensbeeld gaat de lezing van Farida Nabibaks. Ze gaat uit van de filosofie van Griek en Stoïcijn Epictetus (1e Eeuw na Chr.), dat ieder mens op elk moment kan beginnen een goed leven te leiden. Succes en roem heeft de mens niet in de hand. Hij faalt, maar leert van zijn fouten, als een stadium dat te overkomen is. Zoals een peuter het kruipen, achter zich laat om het lopen te exploreren. Dus valt of ‘faalt’ het, totdat het kan gaan en staan. ‘Falen’ hoort bij ‘uiteindelijk iets beheersen.’ Vanuit dit perspectief is ‘gestuntel’ noodzakelijk oefenen i.p.v. een fatalistisch ‘falen’.

Farida Nabibaks is filosoof, kunstenaar en theatermaker.

Woensdagavond 17 april
De Wasserij, Molenbeekstraat 26A, Arnhem
Aanvang 20:00 uur (zaal open 19:30 uur)
Toegang € 5,- (leden HV en Nivon), € 7,- (Let op, pinnen is niet mogelijk)