Geduld met God – Tomáš Halík. Start: 30 september

Misschien nog wel dieper dan de kloof tussen de ene religie en de andere (zeg: christendom en islam), is de kloof tussen gelovigen en niet-gelovigen.
De Tsjechische priester (theoloog, filosoof en psycholoog) Tomáš Halík is als een van de weinige hedendaagse schrijvers in staat een brug te slaan tussen geloof en scepsis, tussen christelijke zingeving en een atheïstische levensoriëntatie. Als uitgangspunt kiest hij in dit boek voor de twijfelende, zoekende figuur Zacheüs, die liever schuchter van een afstand toekijkt (hij klom in een boom om Jezus te zien) dan dat hij enthousiast meedoet.
Halík gebruikt dit verhaal om een nieuwe verhouding uit te werken tussen gelovigen en niet-gelovigen, waarmee hij ‘buitenstaanders’ in hun zoeken en vragen heel nabij komt. Hij heeft meer op met God- en zinzoekers dan met mensen die het allemaal zeker weten, of ze nu gelovig zijn of atheïst…
Dit is het eerste boek van hem dat in vertaling in ons land werd uitgegeven en is een mooie kennismaking met Tomáš Halík. Graag boek aanschaffen (of lenen uit de bibliotheek).
Docent: Ad Boogaard.

Data: wo 30-09 | 14 en 28-10 | 11 en 25-11 | 09-12
Kosten: Vrijwillige bijdrage