Filosofiecafé Wageningen

Adriaan de Jonge, de Toekomst van Werk

Werk. We zijn er het grootste deel van de dag mee bezig, onze bestaanszekerheid hangt er vanaf, en zelfs onze identiteit ontlenen we eraan. Maar denken we wel eens na over waar we eigenlijk mee bezig zijn als we “aan het werk” zijn? Werk staat centraal, niet alleen in de economie maar ook in de maatschappij. Wie hard werkt, komt er wel, leren we van jongs af aan.

Waarom eigenlijk? Aristoteles vond werk juist slecht voor de ontwikkeling van een goede burger in een goede maatschappij. En als werk inderdaad de sleutel tot succes is, hoe komt het dan dat er steeds meer werkende armen zijn? Aan de ene kant geeft werk ons vaak een gevoel van vrijheid, autonomie en eigenaarschap. Aan de andere kant kan het een bron van onderdrukking zijn.

Politiek filosoof Adriaan de Jonge gaat in gesprek over deze vragen en meer. Daarbij komen filosofen als Hannah Arendt, Aristoteles en Karl Marx aan bod, maar gaat het ook over politieke en economische veranderingen in de wereld van werk.
Het begint met de vraag: wat is werk? Vanuit daar kunnen we na gaan denken over welke rol werk zou spelen in een ideale wereld. In het tweede deel van de lezing houden we dat ideaal tegen het licht van de “echte wereld”. Kunnen robots ons werk binnenkort overnemen? Hoe komt het dat de inkomenskloof steeds groter wordt? Zo schetsen we een beeld van de toekomst van werk.

Adriaan de Jonge (24) houdt zich als politiek filosoof en journalist bezig met vraagstukken over werk en ongelijkheid.

Toegang € 8,-
Leden Hum. Verbond en NIVON € 5,-
Studenten halve prijs
Leerlingen Pantarijn gratis

Contact: Fred van der Knaap, 0317 – 413541, balance.line@wxs.nl

14 april 2019

Stationsstraat 32, 6701 AM Wageningen