Verwarrende tijden, verwarrende emoties

09/03/2020

19:30 - 21:30

Arnhem


Wat wij van het Boeddhisme kunnen leren
Zen-monnik Linji Yixuan (866) zei tegen zijn leerlingen: ‘Dood de Boeddha’. De voorstelling die wij van God maken is God niet. Waarom die voorstelling dan doden? Een vraag die in je opkomt door zo’n uitspraak. Zo ontstaan er meer vragen in ontmoeting met het Boeddhisme (en andere religies). Vaak leiden ze tot nieuwe vragen en verdiepen zo je geloofservaring.
Hans van Zanten (1947) is al 40 jaar een ‘luie boeddhist’, zegt hij zelf: ‘De laatste jaren geef ik meditatie in een christelijke setting. Dat vind ik boeiend en uitdagend. Het confronteert mij met mijn RK-achtergrond. Die keer ik nu niet meer de rug toe, zoals ik direct na het verlaten van het seminarie heb gedaan. Ik zoek verbinding en nieuwe betekenis. Ik ben niet van het rigide volgen van regels, meer van het twijfelen, onderzoeken en ervaren.’
In deze cursus voeden we die twijfel omwille van de verdieping. Mogelijke thema’s: Hoe verhoudt zich de nadruk op het individu tot zelfloosheid? Wat is het verschil tussen wijsheid en kennis? Geloven, met je hart of je hoofd? Kerken en tempels, oprichten of afbreken? En: de waarde van vergankelijkheid.
Docent: Hans van Zanten (1947) gaf de afgelopen jaren een integratie van christelijke en boeddhistische meditaties in de Walburgiskerk in Arnhem en bij de Protestantse Gemeente in Rheden. Zie ook: www.zanzen.nl.

Data: maandag 9, 16, 23 en 30 maart 2020
Prijs: € 60,- | Gelrepas € 45,-
Aanmelden + informatie: www.d3rdeverdieping.nl