Thee met Thema – Fundamenteel onderzoek: Passie, noodzaak of nutteloos?

17/05/2020

16:00 - 17:30

Oosterbeek


Fundamenteel onderzoek: Passie, noodzaak of nutteloos?                  

Fundamenteel wetenschappelijk onderzoek is jarenlang onderzoek doen, zonder dat een praktische toepassing het doel is. Het lijkt vaak los te staan van maatschappelijke ontwikkelingen.

Wat drijft een maatschappelijk geëngageerd wetenschapper dan toch om zich jarenlang gepassioneerd met zijn of haar onderwerp bezig te houden? Hoe houdt hij of zij de energie vast, als het onderzoek pas op lange tijd vrucht draagt? En hoe werkt het als je op een doodlopend pad komt of concurrentie je de pas afsnijdt?

Over deze vragen gaan we graag in gesprek met elkaar en met Oosterbeker Johan Mentink. Ter inspiratie/prikkeling zal hij voorbeelden geven over de achterliggende maatschappelijke motivaties van zijn onderzoek en het belang van fundamenteel onderzoek voor de maatschappij.

Dr. Johan Mentink is Universitair Docent aan de Radboud Universiteit. Zijn onderzoek richt zich op de vraag hoe magnetisme het allersnelst en met de minst mogelijke energie kan worden gemanipuleerd. Voor zijn onderzoek ontving hij verschillende subsidies, onder meer uit een publiek-privaat partnerschap van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) en Shell.

Informatie: Leen van Doorn, leenvdoorn@xs4all.nl

Zaal open vanaf 15.30 uur

Kosten: vrijwillige bijdrage