Spinoza’s weg naar de vrijheid

20/10/2019

10:30 - 12:30

Velp


Kraamkamer van de Radicale Verlichting

Nooit begrepen waar Spinoza over gaat? In deze lezing legt Maarten van Buuren uit waarom Spinoza Nederlands (en misschien wel ’s werelds) grootste filosoof is.
Spinoza is even ingewikkeld als beroemd. Zijn Ethica geldt als onleesbaar. In zijn lezing zal hij de kernbegrippen behandelen waarop Spinoza’s filosofie steunt, zoals God, zelfbeschikking, de cruciale rol van de intuïtie, de samenwerking met anderen en vooral: het streven naar vrijheid. Hij zal de filosofie van Spinoza inzichtelijk maken in bewoordingen die iedereen kan volgen. Volgens Spinoza is het belangrijk dat we ons bevrijden van betutteling door anderen en leven in overeenstemming met de wereld en met onszelf. Alleen dan kunnen we gelukkig worden.
Spinoza’s Ethica bestaat uit vijf delen, respectievelijk gewijd aan God, de geest, de affecten (impulsen tot handelen), slavernij en vrijheid.

Prof. Dr. Maarten van Buuren is emeritus hoogleraar moderne Franse letterkunde aan de Universiteit van Utrecht. Samen met Joep Dohmen schreef hij meerdere boeken over levenskunst. Een intensieve Spinozastudie leidde tot meerdere toegankelijke boeken over deze filosoof.

Publicaties over Spinoza

• Spinoza, vijf wegen naar de vrijheid, Ambo 2016
• De essentie van Spinoza, ISVW-Uitgevers, 2016
• Spinoza, Ethica: vertaling, inleiding en samenvatting Maarten van Buuren, Ambo, 2017 Spinoza: zijn filosofie in vijftig sleutelwoorden,